Tekil Mesaj gösterimi

Anayurt Oteli (1987) Macit Koper - Şahika Tekand - Orhan Çağman (LİNK YENİLENDİ)
Alt 06-14-2008, 02:38 AM   #1 (permalink)
Greenpine
Banned
 
Greenpine şuanda Offline
Üyelik tarihi: May 2008
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 300
Rep Seviyesi: Greenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond reputeGreenpine has a reputation beyond repute
Rep Puanı: 2439
Rep Gücü: 0
VCDrip Anayurt Oteli (1987) Macit Koper - Şahika Tekand - Orhan Çağman (LİNK YENİLENDİ)

Anayurt Oteli (1987)

Toplam iki romanı ve bir hikaye kitabı yayınlanmakla birlikte, romanımızın önemli isimlerindendir Yusuf Atılgan.
1921 Manisa doğumlu yazar, İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdikten sonra bir süre öğretmenlik yapmış, daha sonra Hacırahmanlı köyüne dönerek çiftçilikle uğraşmıştı. Edebiyat hayatı lise yıllarında şiir ve öykü yazmakla başlamış, edebiyat çevrelerinde tanınması ise Tercüman ve Cumhuriyet gazetelerinin öykü ve roman yarışmalarında elde ettiği derecelerle olmuştu. Belki az ürün vermiş olmasından, belki de mütevazi ve sakin kişiliğinden dolayı fazla popülerleşmemişti, ta ki 1973’de yazdığı ikinci romanı “Anayurt Oteli” 1987’de sinemaya uyarlanana kadar. Ömer Kavur’un yönettiği filmin kazandığı başarı ile –1959 tarihli- ilk romanı “Aylak Adam”da yeniden hatırlandı.

Yönetmen :Ömer Kavur
Senaryo :Ömer Kavur
Müzik :Atilla Özdemiroğlu

Oyuncular:
Macit Koper
Şahika Tekand
Orhan Çağman
Osman Alyanak
Serra Yılmaz


Yapım :
Odak Film , Alfa Film

ömer kavur'un yönettiği macit koper'in döktürdüğü gerilim filmi. türk sinemasının yapıtaşlarından ve başyapıtlarından biri. film anayurt oteli'nin sahibi zebercet'in ankara treninden gelecek olan sevdiği kadını bekleyerek kafayı yemesini ve yanlızlığın nelere malolduğunu gösteriyor.




film hakkında internette gezen yazılarıda konuya ekledim...

henüz aşılamamış bir eserdir. neredeyse her satırın altında bir sır vardır.tıpkı, eskiden konak olan otelin her tozunda bir sır olduğu gibi..
1985 yılında ömer kavur tarafından filme uyarlanmıştır ancak, bana göre yetersiz kalmıştır. romandaki dünya kadar özellik atlanmış. bunlar ayrıntı değil, esere değerini veren unsurlardır.
öyle ki, ismi lazım olmayan bir araştırmacı, yusuf atılgan'ın romanları üzerine çıkardığı bir kitapta, artık filmden mi etkilenmiştir bilinmez, şöyle bir yorum yapmıştır: "gecikmeli ankara treniyle gelen kadın giderken zebercete "döneceğim" dediğinden zebercet onu beklemeye başlamıştır."
bu araştırmacının kör noktasına gelmiş bir hata değil, bariz bir yanlıştır ve okuyucuyu yanılttığı yetmezmiş gibi, eserin değerini sıfıra indiren bir yargıdır.
üstelik bu kitap, ismi lazım olmayan araştırmacının doçentlik tezidir ve profesörler bu hatalı tezi kabul etmişlerdir.

*****

kitabın yüzde doksanı "yusuf atılgana armağan" kitabından alıntılardan oluşur, geri kalan yüzde onu da hatalardan.
eğer yusuf atılganla ilgili en kapsamlı kaynağa ulaşmak istiyorsanız, söz konusu armağan kitabından yararlanın. ancak baskısı olmadığından kütüphanelerden fotokopisini alabilirsiniz.

*****

lisede bu kitabı okumamız istenmişti, biz de adına bakarak otelde geçen bir gerilim, efendim işte bi takım aksiyon olaylar, hadi en kötü ihtimal otelde geçen enteresan bir iki olay beklentisiyle okumaya başlamıştık.
ki bu bir hataydı.
çünkü anayurt oteli hepimizin kabusu oldu, aynı anda hem sapık, hem ruh hastası, hem de mağdur ve mazlum olmayı başaran zebercet yüzünden otel kavramından soğuduk hepimiz, daha bi ürkek yaklaşmaya başladık.ayrıca zebercetin hastalıklı psikolojisini inceliycez de tez yazcaz diye canımız çıktı, kitaptaki her satırı defalarca okuduk, yazarın gizlediği bütün ayrıntıları bulduk, her kelime için ayrı ayrı analiz yaptık..
ve sonunda bu kitapla ilgili diyebileceğim tek bir şey var: çok edebi çok mühim bir eser olduğunu biliyorum..ama..yivrenç bi kitap efendim mideniz sağlam degil ise okumayın, karartmayın içinizi zebercetin oteli sizi mi gerdi.
******
milli eğitim bakanlığı tarafından 100 temel eser arasına alınan yusuf atılgan romanı. ama bakanlık geçenlerde okullara bir genelge göndererek bu romanın 100 temel eser arasından çıkarıldığını söyledi. sebep olarak da; eserin çocukların ruh ve beden sağlığı için tehlikeli olabileceği gösterildi. listeyi hazırlarken akılları neredeydi merak ediyorum.

not: kendi adıma sevindim desem yalan olmaz. yani adamların verdiği listedeki kitaplar o kadar kalitesiz basılıyor ki... piyasada 400 sayfalık kitap 50 sayfaya kadar inmiş durumda. hatta daha komiği bazı kitapların adı bile değişik yazılıyor. en azından bu mükemmel roman böyle bir kaderden kurtulmuş oldu.

FİLM medy TARAFINDAN YENİDEN YÜKLENMİŞTİR...

Konu DrJekyll tarafından (01-04-2009 Saat 11:13 PM ) değiştirilmiştir..