VDSL
Very high data rate DSL, çok yüksek hızlar vaat eden gelişen bir teknolojidir.
300 metreye kadar olan mesafelerde 51-55 Mbps arası hızlara erişmek imkan dahilindedir. ADSL’nin yaygınlaşmasına paralel olarak onunla birlikte kullanılacağı düşünülmektedir.
Transmisyon teknolojisi ve etkinliği bazı ortamlarda henüz denenmemiştir. Standart belirleyicileri üzerinde çalışmaktadır. Tüm dünyada telekom şirketlerinin ağlara geniş bant giriş sağlamak için yeni kararlar aldıkları biliniyor. Maliyetin azalabilmesi için bu şirketler son kullanıcıya giderken bakır telleri kullanmaktalar.
Buna izin veren teknolojilerden birisi de VDSL ‘dir, Very High bitrate Digital subscriber line. Kısaca açıklamak gerekirse VDSL, kısa mesafede hattın uzunluğuyla ters orantılı olarak yüksek hız data transferi sağlayan bir teknolojidir. Upstream olarak 300 metrede maksimum 51 ila 55Mbps hız desteklerken, 1500 metre sınırında 13 Mbps civarı hızlar elde edilebilir.
Upstream hızları SONET ve SDH�in 155Mbps hızının alt çarpanlarıdır ve yine mesafeye göre aşağıdaki gibi değişirler:
12.96 - 13.8 Mbps 1500 meters 25.92 - 27.6 Mbps 1000 meters 51.84 - 55.2 Mbps 300 meters
Downstream hızları da 3 ana gruba ayrılırlar:
-1.6 - 2.3 Mbps
-19.2 Mbps
-Downstream ile aynı
VDSL, hata düzeltme olmaksızın data aktarımına da izin vermektedir. Bu sıkıştırılmış video transferi yapılmasına izin veren bir data iletişim tekniğidir.
VDSL teknolojisi büyük bir oranda ADSL teknolojisine benzemektedir. Fakat ADSL daha uzun mesafelerde de çözüm getirebilmesiyle beraber, çok daha karmaşık bir teknolojidir.
VDSL, telefon hatlarının karakteristikleri halen tam olarak anlaşılamadığı için, araştırma aşamasında bir teknolojidir. En büyük bilinmeyen ise VDSL ‘in güvenli olarak gönderilen paketleri ne kadar uzaklıktaki bir mesafeye taşıyabileceği. Bu sorun ADSL, ISDN ve telefonlaşmada herhangi bir sıkıntı çıkarmazken, VDSL ‘in kullanacağı frekansda sorunlarla karşılaşılmaktadır.
VDSL,in video ve asimetrik veri iletişiminde ATM hücre biçimini kullandığı varsayılmaktadır. Esas zor olan VDSL ‘in non-ATM biçiminde (mesela geleneksel PDH yapısında) ve genişband hızlarda (T1/E1 hızından daha yüksek) simetrik kanallar arcılığıyla nasıl veri taşıyacağıdır. VDSL üst seviye iletişim kurallarından tamamıyla bağımsız değildir; şöyle ki birden fazla uçbirim cihazını bağladığınızda bağlantı düzeyi biçimini bilmek zorundasınız.
Üçüncü zor durum ise kablo altyapısı ve müşterinin kendi tarafında kullandığı cihazdır. Sistem yönetimi, güvenilirlik, ve veri taşıması ADSL ve ISDN ‘deki gibi hub şeklinde çalışma ve aktif ağ sonlandırması gerektirir.
Fakat maliyet yabana atılmamalıdır. Küçük Optik Ağ Ünitesi (ONU), fiber kablolama, arayüzler ve gerekli cihazlar düşünüldüğünde VDSL maliyetinden çok daha pahalı bir sistemdir.
KAYNAK : http://www.adslteknikservis.com/default.asp?sayfa=vdsl_nedir
******************************
VDSL2 fiyatları açıklandı
20.06.2008 12:48:00
30 şeritli otoban gibi internet geliyor!
İnternette hız duvarlarını yıkan VDSL2 için tarifeler belli oldu.
Türk Telekom´un internette hız sınırlarını zorlayacak olan VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line-Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) hizmetinin tarifesi belli oldu. Telekom´un, internet servis sağlayıcılara ´toptan´ tarifesi 16 megabit 98 YTL, 32 megabit için 128 YTL. Türk Telekom, internette hız devrimi yaratacak olan VDSL2 ile hazırlıklarını tamamladı. Telekom, Telekomünikasyon Kurumu´ndan VDSL2 için gerekli tarife onayını da aldı.
Sabah'ın haberine göre Telekom´un, İnternet Servis Sağlayıcılara (ISS) uygulayacağı ´toptan´ fiyat, 16 megabit için 98 YTL, 32 megabit için 128 YTL. Internet Servis Sağlayıcılar (TTNet, Superonline, Smile gibi), bu fiyatın üzerine işletme, kâr ve diğer giderlerini ekleyecek ve hizmeti konut ve ofis müşterilerine sunacak. Internet Servis Sağlayıcıların, bu hesaplama kapsamında VDSL2 müşterilerinden (aylık) 16 megabit için 129 YTL, 32 megabit için 169 YTL ücret alabileceği belirtiliyor. Böylece 600 megabyte´lık bir filmi 32 megabit hızla 20 saniyede indirmek mümkün olacak.
YENİSİ 30 ŞERİTLİ OTOBAN GİBİ
Telekomünikasyon Kurumu eski üyesi Abdullah Raşit Gülhan, VDSL2´nin internette hızı artıracağını belirterek, "Mevcut sistem ADSL, eğer 10 şeritli bir otoyolsa, VDSL2 30-40 şeritli bir otoyoldur" dedi. Gülhan, ADSL ile VDSL arasındaki farkı ´su borusu´ örneği vererek anlattı. Gülhan, "ADSL´de, evinize su, 10 santimetrelik borudan geçip geliyorsa, VDSL 2´de 1 metre çapındaki bir borudan gelecek" diye konuştu. VDSL´le birlikte abonelerin, saniyesinde internetten şarkı ve film indirme olanağına kavuşacağını vurgulayan Gülhan, "VDSL, e-sağlık, e-eğitim, e-adalette de ciddi bir dönüşüm sağlayacak" dedi. Gülhan, VDSL2´nin önemli olduğunu; ancak, yurtiçinde ´otobanlardaki şeritleri´ artırmak kadar yurtdışı çıkışlarda da şerit sayısının artırmanın önemine işaret etti.
KAYNAK : http://www.adslteknikservis.com/default.asp?sayfa=haberoku&haberid=164