Bu filmi belegesel niteliğinde izleyeceğimi belirtmiştim. Yanılmamışım. Sinematik'e tekrar teşekkürü borç bilerek dikkatimi çeken hususlar ile bu filmin capslerini ilgilenen üyelerle paylaşmak istiyorum.
1- Meşhur temel” fıkrası’nda
* olduğu gibi filmin zamanındaki seyirci isteklerine hitap edecek temalarla işlendiği,
2- Nato’ya üye olduğumuzda, batı kültürünün Türkiye’ye İngiliz sömürgesi Hindistan örneği üzerinden benimsetilmeye çalışıldığı,
3- Filmin başından sonuna kadar Cüneyt Gökçer ve diğer oyuncuların ağzından sigaranın hiç eksik olmadığı,
4- Marlyn Monroe rüzgarının Türkiye’de de fırtına gibi estiği,
5- Unutulmayan Casablanca filmindeki uslubun o dönemde türk seyircisi tarafından benimsendiği,
6- Kasıtlı olarak 1952 yılındaki güzel İstanbul’un köyü andıran manzaraları ile filmin nihayetlendirildiği,
* Ünlü Roman yazarı olmayı kafasına koyan Temel, Orhan Pamuk’a dikkat etmesi gereken hususları sorar. Orhan Pamuk okuyucu ilgisinin duygusallık, asalet ve merak konularında yoğunlaştığını belirtir. Bu tavsiye üzerine Temel “Kontese Kim Aşık Oldu” isimli romanı yazar ve fikir almak için tekra ünlü yazarımıza gider. Orhan Pamuk “ İsim iyi olmuş, kontesle asaleti, aşk ile duygusallığı, kim ibaresiyle de merak havasını yaratmışsınız. Bu kitap tutar” der ve devam ederek “ Yanlız bu aralar dini konular da toplumun ilgisini çekiyor. Eğer bu temayı da romanınıza ekleyebilirseniz, romanınız daha fazla satabilir” önerisini Temel’e iletir. Tecrübeye saygılı Temel, üşenmeden romanını elden geçirir ve kitabının ismini “Allah, Allah Kontese Kim Aşık Oldu” şeklinde değiştirir.